Peter Berkvens

Deze keer in ”iets meer dan 10 vragen aan”: Peter Berkvens, één van onze clubscheidsrechters en tevens scheidsrechters-coördinator.

Wie is Peter Berkvens?

Ik ben van bouwjaar 1960, al 25 jaar gelukkig getrouwd met Margot en vader van Sander (22) en Elise (19). We wonen vlakbij het Foresters-complex op de Egelenburg. Ik werk bij Elsevier in Sloterdijk (lekker makkelijk met de trein bereikbaar) als Product Manager Wetenschappelijke Web Sites.

Geboren en getogen in Heiloo?

Zeker. Geboren in de Kooimeerlaan (zijstraat Kennemerstraatweg) die toen nog op Heilooër grondgebied lag. Nadat in 1968 de randweg was aangelegd verschoof de gemeentegrens richting het zuiden en woonden we ‘opeens’ in Alkmaar! In 1993 verhuisde ik met Margot ‘terug’ naar Heiloo.

Heb je kinderen die bij de club spelen?

Niet meer. Sander heeft tot zijn 18de bij De Foresters gespeeld.

Wat doe je zelf bij de club?

Toen Sander naar de toenmalige Dtjes ging (spelen op een groot veld) ben ik als elftalleider begonnen met het fluiten van zijn wedstrijden, simpelweg doordat er toen ook al een groot gebrek aan verenigingsscheidsrechters was. Ik vond dat zo leuk dat ik het ben blijven doen ook nadat hij stopte met voetballen. Inmiddels heb ik ook de coördinatie en indeling van de clubscheidsrechters op me genomen (leeftijdscategorie O13-O19).

Welk moment bij De Foresters zal je nooit vergeten?

Het kampioenschap van de toenmalige D5 in 2008!

Als jij voorzitter zou zijn, dan…?

Dan zou ik actief campagne gaan voeren om meer vrijwilligers bij de club te trekken. Het is tegenwoordig moeilijk om mensen voor vrijwilligerswerk te enthousiasmeren, maar bij clubs zoals de Foresters staat en valt alles met een stabiele en grote vrijwilligersorganisatie. Wellicht moeten op cruciale functies wel betaalde krachten worden aangesteld en als dat financiële consequenties heeft voor de leden dan moet dat goed worden onderbouwd en uitgelegd. Tevens zou ik meer samenwerking zoeken met andere clubs uit de regio. Wellicht is het haalbaar om functies te combineren. En als laatste: ik zou onmiddellijk de club rookvrij maken!

Heb je tips voor mensen die twijfelen of ze ook een vrijwilligerstaak gaan doen?

Om John F. Kennedy the parafraseren: ‘vraag niet wat de club voor jou kan doen, maar wat jij kunt doen voor je club’. Zoek iets uit waar je hart ligt en wat je leuk vindt. Ik ben begonnen met fluiten omdat ik vind dat onze jeugd goede begeleiding nodig heeft, maar ik vind het fluiten an sich ook erg leuk om te doen!

Wat is je favoriete club (na De Foresters natuurlijk!)?

Dat is natuurlijk AZ (support your local team)! Ik ben seizoenskaarthouder sinds 1973. Via de middelbare school kon je toen een scholierenkaart aanschaffen en sindsdien heb ik elk jaar de kaart vernieuwd, ook in de donkere jaren 80 begin 90 met 1200 man op de tribune…..

Tevens heb ik een zwak voor Flamingo’s 64 simpelweg omdat ik daar zelf jaren heb gevoetbald. Het is nu een beetje een marginale cultclub (sorry Dolf!), maar vroeger was het één van de grootste verenigingen van Alkmaar. Ze hebben wel de leukste verenigingswebsite die ik ken: www.flamingos64.nl.

Wijn, bier of 0%?

Hangt van de situatie af. Een heerlijke rode wijn bij een etentje sla ik niet af, maar een (speciaal) biertje zo nu en dan is ook niet te versmaden.

Heb je nog andere hobby’s?

Ik verzamel stripboeken en ben film- en literatuurliefhebber. Ook ben ik geïnteresseerd in mijn familiegeschiedenis. De naam ‘Berkvens’ komt oorspronkelijk uit Brabant en mijn grootvader is begin vorige eeuw naar Noord-Holland (Schagen) verhuisd. Mijn vader en Moeder waren echte Schagenezen en pa (overleden in 2016) was keeper van het kampioenelftal van SRC in 1942! De stamboom van de Berkvensen gaat terug tot in de 15de eeuw.

Wat weten veel mensen niet van je?

Dat ik in mijn militaire diensttijd sergeant ben geweest. Ik was gelegerd in Steenwijk en heb grote oefeningen in Duitsland meegemaakt (zoals Atlantic Lion in 1983).

Wat vind je van de VAR?

Ik vind de VAR in zijn huidige vorm een verschrikking. We moeten gewoon accepteren dat scheidsrechters fouten maken, en het feit dat er af en toe iets niet gezien wordt is nou juist één van de charmes van het voetbal. Dat moet gewoon worden geaccepteerd. Ik ben wel voor doellijn-technologie en een VAR systeem om buitenspel te detecteren. Dat zijn de meer technische (en dus meetbare) kanten van het voetbal. Maar een mannetje dat de hele tijd meekijkt en het op scherm natuurlijk altijd beter zal zien dan de scheidsrechter in het veld, dat moeten we met zijn allen niet willen. De scheids leidt de wedstrijd, samen met zijn assistenten. Daar moet geen wijsneus boven hangen met een alziende camera want dan maak je het spel in zijn essentie gewoon minder leuk.