Iets meer dan 10 vragen aan: Chantal Schouwstra

Wie is Chantal Schouwstra?
Mijn naam is Chantal Schouwstra, 22 jaar en ik begon met voetballen toen ik 6 jaar oud was. Momenteel speel ik voor VV Alkmaar, dat uitkomt in de Eredivisie Vrouwen, het hoogste niveau voor vrouwen in Nederland. Naast mijn eigen voetbalcarrière ben ik hoofdtrainster van de MO16 van VV Alkmaar.

Geboren en getogen in Heiloo?
Ik ben geboren en getogen in Wolvega, een dorpje in Friesland vlakbij Heerenveen. Op mijn vijftiende maakte ik de overstap naar de jeugd van Zwolle. Dit was voor mij 35 minuten met de trein en dus goed dagelijks te reizen. Later heb ik de opstap gemaakt naar SC Heerenveen waarna ik ook in Heerenveen ben gaan wonen. Vorig zomer ben ik verhuisd naar Alkmaar, dit wordt mijn tweede seizoen in Alkmaar.

Heb je familieleden die bij de club spelen? 
Ik heb geen familieleden bij de club spelen. Maar dat komt natuurlijk omdat ik hier niet vandaan kom. Mijn vader en broer voetballen nog wel bij FC Wolvega (Selectie) en VV Steenwijk (4de en 7×7 35+) dus ik kom wel uit een voetbal familie.

Wat doe je zelf bij de club? (+ wat houdt dat in?)
Ik ben sinds dit seizoen actief bij De Foresters als trainster van MO19 en daarnaast ben ik ook HJO van de meiden afdeling. Ik verzorg de training van de MO19, de wedstrijden worden begeleidt door Frank en Dennis omdat ik op zaterdag een wedstrijd heb met mijn MO16 team van VV Alkmaar. Verder begeleid ik de trainers van alle meiden teams en houd ik mij bezig met een beleidsplan voor alle jeugd teams.

Welk moment bij De Foresters zal je nooit vergeten?
Het moment wat ik nog wel erg goed weet is het moment dat ik mijn eerste gesprek had bij De Foresters om de visie en de plannen van de club aan te horen wat betreft het meidenvoetbal. Zoveel passie en gedrevenheid en vooral enthousiasme waarmee ik werd overspoeld heb ik heb als prettig ervaren. Ik was erg blij met de manier hoe ik ben ontvangen en opgevangen ben door de mensen van de club.

Als jij voorzitter zou zijn, dan…?
Zou ik blij zijn met een begin van een nieuw bestuur zoals ze dat zelf zo mooi zeggen: De Foresters 2.0.
Veel nieuwe mensen zijn in dit avontuur gestapt en daar heb ik veel respect voor omdat je weet dat het veel tijd gaat kosten. Er zijn veel mensen bezig om alle posities binnen de vereniging weer in te laten vullen. Daar zou ik als voorzitter wel erg trots op zijn. Er zijn zoveel dingen te doen en er zijn zoveel mensen die graag iets willen doen maar niet alles. Daarom is het mooi dat we veel dingen met elkaar kunnen regelen zodat niet een iemand er alleen voor staat.
Het doet mij goed de meiden afdeling te zien groeien niet alleen binnen De Foresters maar overal in Nederland. Wij hebben het als club goed voor elkaar dat we nu bij welke leeftijd een meiden team hebben binnen de verenging. Dit werkt heel erg stimulerend voor alle voetballende en niet voetballende meiden in de omgeving Heiloo om deel uit te willen maken van De Foresters.

Heb je tips voor mensen die twijfelen of ze een vrijwilligerstaak gaan doen?
Als vrijwilliger wordt je geraakt door de enthousiasme van de andere vrijwilligers, je bent van dichtbij betrokken met de club en je voelt de saamhorigheid. Wat ik hierboven ook al zei als je iets samen doet hoef je minder alleen te doen. Als het te veel tijd kost is het niet meer leuk daarom moet je er voor zorgen dat je de taken kunt verspreiden. Zoals het spreekwoord geldt: vele handen maken licht werk.

Wat is je favoriete club (na De Foresters natuurlijk!)?
VV Alkmaar natuurlijk. Ik ben blij te zien dat deze twee clubs een samenwerkingsverband zijn aangegaan. VV Alkmaar is een club met de snelste weg naar de eredivisie en dat begint als bij de amateurclubs. Ik hoop dat we elkaar kunnen versterken door veel kennis met elkaar te kunnen delen. Wat deze club uniek maakt is dat ze de enige vrouwen voetbal vereniging zijn in Nederland.

Wijn, bier of 0%?
Ik ben wel vaak de bob als we ergens heen gaan. Ik heb zeker geen drank nodig om het leuk te hebben. Vaak is het ook handiger als ik niks drink omdat ik bijvoorbeeld die week een wedstrijd heb en dan wel fit wil zijn. Ik plan dus wel de momenten wanneer ik alcohol nuttig. Bij het eten vindt ik een wijntje lekker of een keer in het weekend met mijn vriendinnen.

Heb je nog andere hobby’s?
Voetbalwedstrijden kijken, afspreken met vriendinnen, spelletjes spelen, de stad in om koffie te drinken. Investeren in mezelf denk hierbij aan sportboeken lezen of naar ECO coaching dit alles om mijzelf te blijven ontwikkelen.

Wat weten veel mensen niet van je?
Ik ben een erg open persoon dus ik denk dat mensen mij goed kunnen leren kennen als ze dat graag zouden willen. Dus daar komen ze dan vanzelf wel achter. 

 
Wat vind je ervan dat alle weer begonnen is?
Ik ben erg opgelucht en enthousiast dat alle maatregelen steeds meer versoepelen. Zodat ik en alle andere mensen weer kunnen doen wat ze het liefste doen. In mijn geval lekker voetballen en training geven.
Sport doet iets met je zowel fysiek als mentaal dus ik denk dat het voor veel mensen goed is dat de mogelijkheid er weer is om met elkaar te kunnen trainen. Helemaal voor de jeugd is het goed om elkaars vriendinnetjes/vriendjes weer te zien met name op het sociaal/emotionele vakgebied. Nu moeten we met elkaar wachten en uitkijken naar het moment dat alle gezellige weer zo gaan zijn zoals we gewend zijn. Hopelijk tot snel.