Zeeburgia: ‘Racisme moet ook stoppen in het amateurvoetbal!’

Het afgelopen weekend heeft pijnlijk laten zien dat racisme in Nederland anno 2019 nog springlevend is. Niet alleen in de aanloop naar en tijdens de vieringen van Sinterklaas, maar ook tijdens de wedstrijd FC Den Bosch – Excelsior. Camera’s, microfoons en een daadkrachtige scheidsrechter maakten het verschil. Ontroerend en krachtig was de reactie van het slachtoffer meteen na de wedstrijd en de dagen erna. Bijna heel Nederland verklaarde zich solidair. In woord en gebaar althans.

We kunnen de olifant nu allemaal zien en aanraken. Hij kan en mag de kamer niet meer uit. Want iedereen die om zich heen kijkt en luistert, weet dat racisme in Nederland nooit is weggeweest. Laten we daar de ogen niet voor sluiten. En laten we mensen helpen hun ogen te openen, want wie beseft hoe kwetsend bepaalde uitingen zijn, houdt er vaak mee op.

De KNVB kan ook een belangrijke rol spelen. Er is een duidelijk amateur-tuchtreglement. Tegen allerlei excessen wordt meer dan terecht keihard opgetreden. Dit moet ook stelselmatig gaan gebeuren bij racistische incidenten.

‘Laat het van je afglijden, ook al is dat moeilijk’, zeggen wij tegen meiden van zestien. We worden boos op een jongen van veertien die een gele kaart pakt, waarna blijkt dat hij zelf boos is omdat hij al vijftig minuten voor k*marokkaan is uitgemaakt. ‘Kijk, daar zijn de zwarte pieten,’ krijgen onze spelers en ouders te horen bij aankomst in de kantine van een tegenstander.

Dag in dag uit werken we bij Zeeburgia (net als gelukkig ook op vele andere plekken in de maatschappij) met onze jongens en meiden om hen weerbaar te maken. Erboven staan, niet op reageren, gewoon blijven voetballen, trots zijn op wie ze zijn: allemaal prachtige en unieke individuen. Wat zou het toch prettig zijn als dat eens niet meer nodig was.

In het betaald voetbal zal komend weekend een minuut niet gevoetbald worden na de aftrap. Een prachtig gebaar dat de aandacht gericht houdt op het probleem. Maar het probleem erkennen is alleen de eerste stap. Laten we samen ook werken aan de oplossing van het probleem.

Zeeburgia roept alle amateurclubs op om dit weekend, net als de profclubs, bij alle wedstrijden de eerste minuut na de aftrap niet te voetballen. We willen tegelijkertijd zo snel mogelijk met de KNVB en andere clubs in gesprek hoe te komen tot de nodige vervolgstappen en maatregelen. Want dit moet stoppen. Genoeg is genoeg.