Voor de Onder 8 en Onder 9 teams is er veel veranderd dit seizoen. Zij spelen niet meer zeven tegen zeven, maar zes tegen zes op een kwart voetbalveld. Er is geen scheidsrechter meer in het veld, maar een spelbegeleider die langs de lijn loopt.

De Foresters is blij met deze ontwikkeling en ziet tevens een mooie gelegenheid om jeugdspelers op een laagdrempelige wijze kennis te laten maken met de rol van spelleider/scheidsrechter. Inmiddels is een aantal kinderen al actief als scheidsrechter bij Onder 10 en ouder en het liefste zien we deze groep in de toekomst groeien, zodat de meeste wedstrijden geleid worden door onze eigen jeugd. Het heeft ertoe geleid dat er in de winterstop een plan gepresenteerd is om kinderen uit de O13 en O12 teams in te zetten als spelbegeleider bij Onder 8 en Onder 9. Uiteraard met een goede begeleiding en steun van de leiders. Ook de leiders van teams die te gast zijn worden betrokken.

In de komende tijd gaat de scheidsrechterscommissie O13 en O12 teams indelen voor de betreffende wedstrijdjes. Het is dan aan het team om te bepalen welke kinderen op zaterdag aan de beurt zijn. In de afgelopen weken is ook geïnventariseerd welke kinderen zo enthousiast zijn dat ze vaker aan de beurt willen komen. Hier gaan we uiteraard rekening mee houden. Als er kinderen zijn die zich nog niet aangemeld hebben, maar ook vaker spelbegeleider willen zijn: laat het even weten aan je leider.

Ook op de site van de KNVB vind je een artikel over de rol van de spelbegeleider, klik hier om het te lezen. Met ingang van het komende seizoen zal ook Onder 10 overgaan naar zes tegen zes met een spelbegeleider.

Op zaterdag 3 februari was er een oefenwedstrijd van de JO9-2. Stan van der Laan (foto) van de JO13-2 kwam bij zijn broertje kijken en wilde gelijk wel proberen hoe het is om spelbegeleider te zijn. We maakten een leuke foto en stelden hem gelijk wat vragen:

-Leuk dat je zaterdag spelbegeleider wilde zijn Stan! We willen natuurlijk graag weten hoe jij het vond gaan bij de eerste wedstrijd in 2018.

-Bij welke team was je begeleider? Dat was de JO9-2

-Was het een leuke wedstrijd? Ja!

-Vond je het spannend om dit te doen? Op het begin een beetje omdat je niet weet wat je precies moet doen.

-Nog belangrijker: vond je het leuk om te doen? Zeker, ik vond het leuk om te doen.

-Waren er dingen die je moeilijk vond? Nee, niet echt

-Heb je een tip voor andere spelbegeleiders? Laat de jongens lekker voetballen en als ze er echt niet uitkomen dan zeg jij wat je hebt gezien.

-Zou je het in de toekomst nog eens willen doen? Ja zeker, ik vond het echt leuk.

Bedankt voor je tijd Stan en leuk dat je ook komende zaterdag weer spelbegeleider bent!