Martina van der Zwet

Iets meer dan 10 vragen aan: Martina van der Zwet

Wie is Martina van der Zwet?
Ja, daar moet ik zelf ook nog achter komen… Ik ben 49 jaar, getrouwd met Ruud, trotse moeder van 3 zoons, Bas, Nick en Tim, van bijna 17, 19 en 21 jaar. Sinds een half jaar een heel leuke schoondochter erbij, Eva. Ik werk bij Univé in Alkmaar, in een nieuwe winkel met de geweldige uitdaging de winkel verder vorm te gaan geven en te laten aansluiten bij de verwachtingen van klanten. En hoe zorgen wij ervoor dat wij als winkel blijven bestaan in een digitale wereld.

Geboren en getogen in Heiloo?
Ik ben in Alkmaar geboren, mijn vader was een echte Alkmaarder, mijn moeder komt uit West Friesland. Op mijn 8e is het gezin, ik heb een drie jaar jongere zus, verhuisd naar Heiloo, waar ik ben opgegroeid in Plan Oost. 

Heb je kinderen die bij de club spelen?
Jazeker, helaas kan de oudste door een knie-blessure niet meer voetballen maar Bas speelt in O17-3 en Nick in O19-3. Nick doet de sportopleiding bij het Cios en wil trainer/coach worden. Hij volgt zijn vele stage uren bij de Foresters. Hij is inmiddels vaker op de club te vinden dan ik haha.

Wat doe je zelf bij de club?
Pffff, waar zal ik beginnen: ik ben in 2014 begonnen, toen de kantine verbouwd werd. Ik heb toen heel veel geschilderd, gecleand en geordend. Vervolgens ben ik gevraagd om in de kantinecommissie te stappen en vanuit daar voor de kantine in het bestuur plaats te nemen. Geen moment spijt van gehad, het geeft heel veel voldoening. Omdat we geen kantinebeheerder meer hebben, runnen we samen met de vaste krachten de kantine. Ik hang er zo een beetje boven om het overzicht te bewaken en aan-/bij te sturen. Soms ben ik achter de bar te vinden, eigenlijk het allerleukste plekje. Mooi om te zien hoe alles loopt en het is leuk om zo veel mensen te spreken. Omdat ik energie te over heb, ben ik ook een createam opgestart voor het gezellig optuigen van de kantine, denk aan Kerst en Pasen. Daarnaast hebben we een cleanteam gevormd waarmee we ongeveer vier keer per jaar de kantine en keuken een extra grote schoonmaakbeurt geven. Het gaafste is feesten organiseren, dat heb ik in het begin veel gedaan. Echter door de rol van ‘beheerder’ heb ik daarin een stapje terug gedaan.

Welk moment bij De Foresters zal je nooit vergeten?
Mag ik er asjeblieft drie noemen? Het feest en alle voorbereidingen vooraf gaan aan het  70 jarig bestaan, de eerste Foresters veiling natuurlijk en heel recent de derby Foresters-HSV. Het is zo ontzettend leuk om met een groep mensen alles te regelen, te organiseren en uiteindelijk voldaan terug te kunnen kijken of een geslaagde dag!!! Dat geeft mij zoveel energie, dat zijn geluksmomenten.

Als jij voorzitter zou zijn, dan…?
Die rol wil ik niet hebben! Ik zit naast hem in het bestuur en ik weet waar hij en wij mee moeten dealen. We kampen de laatste jaren met een teruglopend aantal vrijwilligers, de maatschappij verandert, we worden meer als een bedrijf gezien; de leden betalen en de vereniging levert. We beseffen nog steeds niet of niet meer wat een vereniging inhoudt: “samen met elkaar de schouders er vrijwillig onder zetten en zorgen voor een fantastisch draaiende club”. Een club die ‘staat’ dankzij haar leden. Ik wil gewoon niet geloven dat een vereniging niet meer kan bestaan maar de realiteit moet mij anders doen geloven. En lieve mensen/leden/gasten, realiseer je dat het bestuur het samen met jullie moet doen. Dus kom met verbetertips, ideeën en ga ze samen met ons uitvoeren.

Heb je tips voor mensen die twijfelen of ze ook een vrijwilligerstaak gaan doen?
Ja natuurlijk. Loop een keer mee met een van ons (onze vrijwilligers), vraag ons de oren van het hoofd, bedenk voor jezelf wat je leuk lijkt. Je kunt er zoveel of zo weinig uren in stoppen als je zelf wilt. Ik garandeer je dat je er zoveel energie voor terugkrijgt!

Wat is je favoriete club (na De Foresters natuurlijk!)?
PSV (en nu gaan zij thuis heel hard lachen)

Wijn, bier of 0%?
Een biertje alleen omdat ik hem in mijn handen geduwd krijg (zo vies), een rood wijntje of een glas rosé, heerlijk. Dronken zal je mij niet zien worden, gezellig ben ik evengoed wel.

Heb je nog andere hobby’s?
Ja, ik begeleid samen met twee vriendinnen een groepje kinderen die hun eerste communie gaan doen in de katholieke kerk, ik loop twee keer per week hard, doe geregeld aan wedstrijdjes mee om een extra motivatie te hebben en loop graag met onze bruine labrador, kletsen met vriendinnen, tja…zoveel.

Wat weten veel mensen niet van je?
Ik ben net gestart met een 9 maanden durende opleiding toegepaste psychologie. Waarom? omdat ik super geïnteresseerd ben in de mens achter de mens. Waarom denkt en doet een mens zoals hij doet. Dit heeft ook raakvlakken met mijn werk, ik heb dagelijks klantcontact.

Wat betekent de stap naar zaterdagclub voor de kantine?
Bovenal juichen wij deze wending toe! De zondag valt meer en meer dood. Er staat slechts een handjevol publiek als het eerste en tweede op zondag speelt, met zeer lage omzetten als gevolg. Dermate laag dat wij in de rode cijfers belanden. Het kan simpelweg niet meer uit.
Deze stap betekent ook een aantal hobbels overwinnen, onder andere het in gesprek gaan met ons vaste personeel over bijvoorbeeld de urenindeling, en hoe we het wij werken bij Foresters interessant houden. Ik wil niet kwetsbaar worden met enkel twee vaste krachten in dienst. Bij ‘ziek en zeer’ is er dan al snel een probleem. Ook bij de evenementen kan je dan slechts terugvallen op 1 of 2 man/vrouw. Dat kan niet. Vrijwilligers melden zich te weinig aan en dan komt een evenement in gevaar.
De laatste speelronde zal op zaterdag ergens tussen 17:15 en 18: 00 uur worden gespeeld. We hopen een sluitingstijd van 21:00 of 22:00 uur te kunnen realiseren. Bij een gezellig feestje tot 00.00 uur.  Er zijn heel veel ideeën om meer gezelligheid en omzet te krijgen; eens in de zoveel weken muziek, zo nu-en-dan onze Foresters-mannen achter de tap (zoals bij de laatste derby), barbecues organiseren, spelletjesavond….enz enz.
Het betekent ook dat de vrijwilligersindeling anders wordt, namelijk een vierde shift op de avond erbij. De inkoop moet uiteraard ook worden afgestemd. Kortom het houdt ons gezellig bezig!