(Iets meer dan) 10 vragen aan: Hugo den Hartog

Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben Hugo den Hartog, 54 jaar, vader van Martijn en Vincent, twee volwassen kerels met een Foresters achtergrond. Sinds 1989/1990, toen we met een vriendenclub van oudleerlingen van RSG Noord Kennemerland aanmonsterde, ben ik lid van De Foresters. In mijn dagelijkse werkzaamheden zet ik mij in voor het mooier maken van de buitenruimtes waarin we leven, en dat doe ik vanuit ingenieursbureau Kwinfra te Alkmaar.

Geboren en getogen in Heiloo?
Ik ben een echte Noord-Hollander, geboren in Ouderkerk aan de Amstel, getogen in Egmond aan Zee, en op mijn 18e tijdens en na mijn studie heb ik 11 jaar in Amsterdam gebivakkeerd. Woon nu wel de langste periode van mijn leven in Heiloo; vanaf 1997.

Voetbal je zelf? Of heb je ooit gevoetbald?
Voetbal speelde en speelt nog steeds een belangrijke rol in mijn leven. Vanaf prille jeugd tot mijn 47e jaar op het veld gespeeld, op diverse niveaus, op vrijwel elke positie op het veld. Nu speel ik nog in de zaal met oud-studiegenoten bij Schollevers in Amsterdam. Het is een mooie sport, ook om over de simpele dingen diepgaand te filosoferen, en om vrienden te maken en vriendschappen te onderhouden. Het heeft me wat dat betreft veel gebracht en ik gun ook iedereen het plezier dat je eruit kan halen. Daarom zet ik me ook in, waar het kan, om dat voor eenieder mogelijk te maken.

Heb je kinderen bij de club spelen?
Mijn twee jongens hebben vanaf de jeugd gevoetbald bij De Foresters, en de oudste voetbalt nu met zijn kameraden in ZA 4. Vincent speelt nu in zijn woonplaats Amsterdam bij Zeeburgia, overigens ook met aardig wat oudleden van De Foresters. Ik heb ze altijd wel op de een of andere manier geprobeerd te begeleiden als coach, of (hulp) trainer, echt leuk om te doen.

Wat doe je zelf bij de club?
Naast begeleiding van mijn zoons, ben ik 4 jaar actief geweest in de toenmalige TC waar we de samenwerking met AZ destijds hebben opgezet en beklonken. Momenteel fluit ik iedere zaterdag een wedstrijd bij de oudere jeugd of de senioren. Echt leuk om te doen, ik zie het als een training voor mezelf, lekker meehollen met het spel, en toch ook betrokken zijn bij het voetbalspelletje. De club heeft behoefte aan scheidsrechters, en ik kan iedereen aanraden, die voetbal leuk vindt, om de fluit op te pakken. Wil je een keertje proberen, meld je dan aan. Wij helpen je. Je kunt op elk niveau fluiten, en als je stiekem ambities hebt, zouden we met jou een plan kunnen uitstippelen om de top van het voetbal in de toekomst te fluiten. Zou toch mooi zijn dat we als De Foresters, naast profvoetballers, ook professionele scheidsrechters opleiden!

Welk moment bij De Foresters zal je nooit vergeten?
Tja, naast de kampioenschappen van mezelf en mijn zoons, was de toernooi overwinning van ons team (7e) in de negentiger jaren, tijdens een onderling minitoernooitje dat De Foresters jaarlijks hield, tegen het toenmalige eerste……. ik geloof 4-2. Ze ontkennen het nog steeds dat het gebeurd is.

Als jij voorzitter zou zijn, dan…?
Zou ik mijn schouders gaan zetten onder een fusie met HSV. De tijden dat de pastoor niet-katholieken weigerde bij HSV ligt nu toch wel ver achter ons. Ik merk dat veel jongeren ook samen in elftallen spelen en ook in de zaal samen optrekken. Mijn voorbeeld wat dat betreft is Volendam, een dorp ongeveer even groot als Heiloo, met een vereniging die bloeit en een zeer belangrijke functie in het dorp vervult. Als ik zie wat voor feest het elke zaterdag daar is, dan ben ik er van overtuigd dat we met een fusieclub in Heiloo ook hier een professionelere organisatie kunnen neerzetten met bredere vrijwilligeropzet. Ook het vrouwenvoetbal kan dan volwaardiger opgezet worden, met een betere invulling van de diverse standaardteams.

Wat is je favoriete club (na De Foresters natuurlijk!)?
Ik kan me niet voorstellen dat je als Forestersspeler, waar je op 5 km afstand van het AFAS stadion speelt, een andere club dan AZ zou supporteren. Mooie club die op goed niveau in Nederland speelt en die de jongens uit de omgeving een vooruitzicht geeft om ook hun voetbaldromen te kunnen waarmaken.

Wijn, bier of 0%?
Normaal gesproken bier. Maar tijdens het eten wijn. Altijd met een glaasje water er naast. Het idee van Roel van Velzen voor Sancti Adelberti op de club sprak me wel aan.

Heb je nog andere hobby’s?
Beetje gitaarspelen (wat kampvuurliederen), lezen, en fietsen met wat vrienden op een racefietsje.

Wat weten veel mensen niet van je?
Dat ik ook geïnteresseerd ben in de plaatselijke politiek. Ik maak me hard voor verbinding van mensen binnen de gemeente, en sport is daar een belangrijk middel voor. Tevens strijd ik al jaren voor meer betaalbare woningen in ons dorp. Ik sta op de lijst van de PvdA op nummer 6, mocht je me willen supporteren.