Mark Koot

In de nieuwste editie van ‘’iets meer dan 10 vragen aan…’’ is het de beurt aan Mark Koot. Een enthousiaste coach en teammanager, die we natuurlijk ook kennen van de Penaltybokaal.

Wie is Mark Koot? 

Mark Koot is 49 jaar, waarvan de laatste 10 jaar inwoner van Heiloo. Alweer 8 jaar geleden is mijn jongste zoon Milan ‘voetbalkabouter’ geworden. Omdat ik moeite had om mijn mond te houden tijdens het toeschouwen, ben ik sinds 5 jaar coach van zijn team. Dat is nu de JO13-3.

Geboren en getogen in Heiloo? 

Ik ben geboren en opgegroeid in Wormer. Via Schoorl waar ik voor het eerst ging samenwonen met Gineke, en inmiddels alweer 17 jaar mee ben getrouwd, zijn we via Alkmaar in Ypestein komen wonen. Voorlopig blijft dat zo, want we hebben het hier uitstekend naar ons zin.

Heb je kinderen die bij de club spelen? 

Hoewel mij oudste zoon van 15, Yari heet en vernoemd is met een kleine twist, bleek al snel dat hij weinig balsportplezier had. Gelukkig is dat bij Milan anders. Die heeft veel voetbalplezier en doet zijn best bij De Foresters.

Wat doe je zelf bij de club?

Zelf ben ik na een jaar ondersteuning van Magdaleen Wolse, nu sinds 5 jaar verantwoordelijk voor de Bowling Heiloo Penaltybokaal. Vrijwel iedere thuiswedstrijd van het eerste elftal roep ik een aantal jeugdteams op voor de voorronde en de dagfinale. Om uiteindelijk in mei van ieder jaar een grote finale te organiseren. Altijd met zeer talentvolle jeugdkeepers van AZ. Voor mij jaarlijks weer een hoogtepunt. Ik doe dit overigens samen met Marlies Tiebie die erg mooie foto’s maakt, als document voor de jeugdspelers.

Welk moment bij De Foresters zal je nooit vergeten?

Een paar mooie momenten bij De Foresters staan mij bij. Uiteraard de jaarlijkse finaledagen van de Penaltybokaal, maar ook de dag dat we kampioen werden met mijn team JO11-4. Juist de saamhorigheid in het team had ons het kampioenschap gebracht. Dan samen een feestje vieren was de kers op de spreekwoordelijke taart.

Als jij voorzitter zou zijn, dan…?

Gelukkig heb ik geen ambitie tot het voorzitterschap, dus zal ik ook geen ‘goed bedoelde’ adviezen geven. Het mooie vind ik dat er nog steeds veel vrijwilligers zijn die zich belangeloos willen inzetten voor de club. Van schoonmakers tot scheidsrechters, van trainers tot zeker de organisatie van het Jeugdkamp. Ook dat zijn voor mij memorabele weekenden geweest. Met name als de sfeer in het team goed is, kan ik daar erg van genieten tijdens zo’n kamp.

Heb je tips voor mensen die twijfelen of ze ook een vrijwilligerstaak gaan doen?

Mijn tip voor de twijfelaars over het oppakken van vrijwilligerstaken: als je twee uurtjes minder voor de buis zou zitten per week, heb je al tijd voor een mooie taak binnen de club. Het blijft een cliché, maar vele handen…maken het achteraf vaak erg gezellig.

Wat is je favoriete club (na De Foresters natuurlijk!)?

Tja de naam Yari zal wel iets doen vermoeden! En Messi is voor mij de beste voetballer van dit moment. Het stempel dat hij op een wedstrijd kan drukken vind ik fenomenaal.

Wijn, bier of 0%?

Vanwege mijn gluten-allergie drink ik tijdens een borrel vrijwel altijd wijn, of een afgeleide daarvan. Glutenvrij bier is er wel, maar op enkele merken na een matig alternatief voor het echte spul.

Heb je nog andere hobby’s?

Ik vind het heerlijk om te spinnen bij Victorie Plaza, maar dat is met name om mijn prestaties op de mountainbike in de duinen te bevorderen. Er gaat weinig boven hard fietsen in het prachtige Bergense en Schoorlse duingebied. Zondagochtend tref je mij daar meestal aan. Verder ben ik gek op (kaart-)spelletjes. Een pokeravondje met mijn zoons vind ik erg gezellig. Verder ben ik dit jaar na een flink aantal jaar skiën voor het eerst gaan snowboarden. Het experiment is goed geslaagd. Na ettelijke keren flink te zijn gevallen ging het steeds beter, met als hoogtepunt op de laatste dag van de week dat ik samen met mijn twee zoons de zwarte dal-afdaling ben gaan doen. Ik kon ze redelijk bijhouden, dus dat was de moeite van alle pijn waard geweest!

Wat weten veel mensen niet van je?

Dat ik erg van spelletjes op TV houd. Het klinkt erg suf, maar ‘kennisquizen’ zijn toch mijn favoriet. Verder gaan we al jaren met een heel grote groep Zaankanters op wintersport, dit keer met 108 man, weer een nieuw record!

Alle Foresters teams van de zondag naar de zaterdag, wat vind je ervan?

De keuze voor verschuiving van de zondag naar de zaterdag begrijp ik goed. Voor de Penaltybokaal zal dat wel impact hebben. Na overleg met Marlies hebben we besloten dat het nu aan een ander is om het stokje over te nemen. Voor de club hoop ik dat het goed uitpakt en er spelers die voor de zondag zijn afgehaakt, op de zaterdag weer terugkeren. Dat zou het niveau ten goede komen!