Oud-trainer van De Foresters werd 92 jaar

In de hoge leeftijd van 92 jaar is onze vroegere trainer Ab Krul heengegaan. De zwager van Barend Harreveld werd als oefenmeester aangesteld in 1965. Hiervoor had hij als linksback vele jaren gespeeld voor de Alkmaarsche Boys.

Ab was een man voor wie organisatie hoog in het vaandel stond. Hij begon meteen een Elftalcommissie te formeren, zowel voor de hogere als de lagere elftallen (8x). Deze commissie, bestaande uit vijf personen, kwam wekelijks op de maandagavond bijeen, steeds bij één van de leden thuis.
En dan werd er uitgebreid gediscussieerd of Pietje en Jantje back of half moesten staan.

Ook werd er gesproken over de accommodatie, waarin Maarten Schermerts steeds een groot aandeel had. Omdat het oorspronkelijke land van boer Muys nogal drassig was, werd er voor de training een gravelveld aangelegd. De bal liep daarop altijd lekker, maar je kon er zelf maar beter niet op vallen, want dan zaten de gravelkorrels in je billen. En die gingen er niet zo gemakkelijk meer uit ….

In het jaar 1965-1966 eindigde het eerste team als tweede, achter het RKAFC (nu AFC ’34) van trainer Dirk Kuiper, de eerste stopperspil van Alkmaar ’54.
Maar in het tweede jaar werd het eerste glansrijk kampioen. We spreken over de tijd dat er nog bussen met supporters naar een uitwedstrijd gingen.

Ab zocht daarna weer een nieuwe uitdaging en belandde na enkele jaren bij zijn oude club Alkmaarsche Boys, waar hij een stunt zou uithalen die iedereen in de voetbalwereld verbaasde: hij maakte van het Juniorenelftal het eerste en slaagde er in, met alleen een oudere keeper, zó vanuit de vierde klas de eerste te bereiken! Een geweldige prestatie.

De jongeren onder ons, die dit wellicht lezen, zullen natuurlijk denken: ‘ouwe shit, wat moet ik daarmee’? Maar de ouderen, onder wie de schrijver van dit stukje, danken Ab alsnog voor de vreugde- en succesvolle jaren die hij ons ooit heeft gebracht.

DH